Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΣΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ



Μια από τις πιο ενοχλητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε όταν φέρνουμε ένα κουτάβι στο σπίτι είναι η συνήθειά τους να μασουλάνε.  Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι αυτό είναι το ένστικτό τους. Τα σκυλιά δε μασουλάνε από κακία, αλλά από βαρεμάρα, μοναξιά, άγχος, πόνους στα δόντια και την ανάγκη τους να βρουν μια ευχάριστη δραστηριότητα.  Η δική σας υποχρέωση, ως κηδεμόνες είναι να τους προσφέρετε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και διεξόδους  για  να μένουν απασχολημένα ώστε  να μη μασουλάνε αντικείμενα που δεν επιτρέπεται και προκαλούν προβλήματα στο σπίτι. 



Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν φέρνουν ένα κουτάβι στο σπίτι είναι να του επιτρέπουν τα πάντα. Όταν έρχεται στο σπίτι ένα νέο κουτάβι, δε πρέπει να το εμπιστεύεστε δίνοντάς του πλήρη πρόσβαση στο χώρο.



Το πρώτο βήμα στη σωστή εκπαίδευση του κουταβιού είναι να του υποδείξετε ένα συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι όπου μπορεί να παίζει.  Ένας ξενώνας, ένα μικρό μπάνιο ή το γκαράζ είναι μερικές επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αφού φυσικά έχετε φροντίσει να έχετε κάνει τους χώρους ασφαλή για τα κουτάβια.  Αυτός ο χώρος θα είναι η περιοχή που θα μπορεί να μένει όταν δε μπορείτε να το επιτηρείτε.

Τα σκυλιά συνήθως μασουλάνε από βαρεμάρα.  Για να τα κρατήσετε απασχολημένα, γεμίστε το δωμάτιό του με όλων των ειδών τα παιχνίδια που μπορεί να μασουλήσει με ασφάλεια.  Στα καταστήματα θα βρείτε πολλών ειδών παιχνίδια, κόκκαλα από ακατέργαστο δέρμα , κουκλάκια σε διάφορα σχέδια και αυτά που γεμίζουν με λιχουδιές. Βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετά παιχνίδια να μασουλήσει και στο χώρο δεν υπάρχουν άλλα αντικείμενα που μπορεί να καταστρέψει



Κάτι που πρέπει να θυμάστε είναι ότι  άπαξ και ένας σκύλος μασουλήσει κάτι και αποφασίσει ότι είναι ευχάριστο είναι δύσκολο να τον πείσετε για το αντίθετο. Οι πρώτες εντυπώσεις από τη ζωή είναι πολύ σημαντικές, γι’ αυτό δώστε του αντικείμενα που επιτρέπετε να μασουλάει ώστε και μεγαλώνοντας να προτιμά αυτά. Κρατήστε τον σε χώρο μακριά από μικρο-αντικείμενα που μπορεί να μασουλήσει ή κρατήστε τα αντικείμενα μακριά του.

Επιπλέον φροντίστε τα αντικείμενα που ο σκύλος επιτρέπεται να μασουλάει να είναι πολύ ενδιαφέροντα. Μπορείτε να γεμίστε παιχνίδια με λιχουδιές ή τυρί- κρέμα, να μουσκέψετε τα παιχνίδια του με ζωμό από κόκαλα και να τα αφήσετε να στεγνώσουν. Βρείτε παιχνίδια που να είναι πολύ ενδιαφέροντα για το κουτάβι σας και έχει ένα σοβαρό λόγο να ασχοληθεί μαζί τους.

Συχνά τα κουτάβια ξεκινάνε το μασούλημα προς το τέλος της ημέρας, λίγο πριν γυρίσετε στο σπίτι από τη δουλειά ή τη διασκέδαση. Σας περιμένουν να γυρίσετε στο σπίτι για να παίξετε μαζί τους και απλά δε μπορούν να κρατηθούν άλλο! Είναι «καταβεβλημένα» από την απουσία σας και πιο εύκολα υποκύπτουν στη διάθεσή τους να μασουλήσουν.  Δική σας δουλειά σας σωστοί και έξυπνοι κηδεμόνες είναι να τιθασεύσετε αυτή τους την επιθυμία.


Διδάξτε στο σκύλο σας να σας φέρνει τα παιχνίδια του όταν γυρνάτε στο σπίτι. Όταν γυρνάτε στο σπίτι και έρχονται ενθουσιασμένα να σας χαιρετήσουν , μη κάνετε κάτι άλλο από το να τους ζητάτε να σας φέρουν το παιχνίδι τους. Βοηθήστε τα να βρουν τα παιχνίδια τους, αν χρειαστεί για τις πρώτες μέρες.  Όταν το αντιληφθούν, μη τα χαιρετάτε επιστρέφοντας αν δε σας φέρουν το παιχνίδι τους. Μόλις το φέρουν, ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε τα έντονα. Θα μάθουν ότι δε τα χαιρετάτε αν δεν έχουν ένα παιχνίδι για σας. Έτσι θα μάθουν να παίζουν με τα παιχνίδια τους καθώς η ώρα της άφιξή σας πλησιάζει, τότε που είναι πιο επιρρεπή στο να μασουλήσουν αντικείμενα που δεν πρέπει.